blog

Magnetfiskeri: Den Ultimative Håndbog i Teknikker, Udstyr og Love i Danmark

Magnetfiskeri er en fascinerende hobby, der har vundet stigende popularitet i Danmark de seneste år. I sin enkleste form består magnetfiskeri af at kaste en stærk magnet bundet til et reb i vandet for derefter at trække den tilbage i håb om at finde metalgenstande.

Det er en aktivitet, der kombinerer det bedste fra skattejagt og fiskeri, og som appellerer til både unge og ældre. I Danmark, med sin rigdom af søer, floder og kystlinjer, samt en lang og varieret historie, er der særlige muligheder for at gøre interessante fund.

Fra gamle mønter og smykker til historiske artefakter og endda cykler eller skrot, kan man aldrig være helt sikker på, hvad der venter under overfladen.

Denne artikel vil give en omfattende gennemgang af magnetfiskeri i Danmark, fra dets historie og udstyr til teknikker, love, magnetfiskeri fra kajak og meget mere.

Historie og Oprindelse

Magnetfiskeri er en relativt ny hobby i Danmark, men den har rødder i den menneskelige fascination af at udforske og opdage.

Selvom det er svært at fastslå det præcise tidspunkt, hvor magnetfiskeri først blev populært i landet, har det især vundet terræn i de seneste 5-10 år.

Sociale medier har spillet en stor rolle i at sprede interessen for denne unikke form for “fiskeri”, hvor spændende fund ofte deles i online fora og på YouTube.

Det danske landskab, rigt på vandveje og med en lang historie, der strækker sig fra vikingetiden til moderne tid, gør det til et ideelt sted for magnetfiskeri.

Fra gamle våben og rustning til industrielle redskaber og mønter, har magnetfiskere i Danmark gjort en række bemærkelsesværdige fund, der spænder over flere århundreder.

Magnetfiskeri Udstyr

TILBUD
GRATIS FRAGT
Spar 128
Magnetfiskepakke - Advanced
  Top magnetfiske pakke til den dedikerede magnetfisker med basis i den stærke Klassisk 400 fiskemagnet   Nøglespecifikationer:   Komplet sæt til dem som også går efter større fangster Inkluderer Klassisk 400 fiskemagnet Centreret magnetfelt i bunde
Pris fra 899
TILBUD
GRATIS FRAGT
Spar 54
fiskemagnet - Børnesæt - 110 kg
  Kvalitets magnetfiskepakke til børn med magnetfiske reb og gevindlim    Nøglespecifikationer:   Magnetfiskesæt til børn optil 10 års alder 110 kg trækstyrke på en side (bunden) Lave kastevægt Top kvalitets Neodyme Inkl. Magnetar magnetfiske Guid
Pris fra 299
TILBUD
GRATIS FRAGT
Spar 103
Magnetfiske pakke - Starter
  Ideel magnetfiske pakke til børn og begyndere med hvad man behøver for at komme godt igang med magnetfiskeri   Nøglespecifikationer:   Komplet sæt til børn og begyndere Med Klassisk 200 fiskemagnet Inklusiv protov, trækkrog og gevindlim Inklusiv
Pris fra 549
GRATIS FRAGT
Fiskemagnet Klassisk 110 - Begynder og børn
Klassisk 110 (110 kg) fiskemagnet er en god begyndermagnet til børn og voksne   Nøglespecifikationer:   Begynder/børne fiskemagnet Trækstyrke 110 kg Perfekt til mindre metalemner, mønter, nøgler, knive, små pengeskabe m.m. Mister ikke trækstyrke ef
Pris fra 199
TILBUD
GRATIS FRAGT
Spar 100
MegaCube - 360 graders fiskemagnet - 2700 kg
  Magnetfiskeri på et helt nyt niveau - MEGACUBE TM er en vild tiltrækkende nyhed!   Nøglespecifikationer:   Verdens stærkeste fiskemagnet 2700 kg trækstyrke fordelt på 6 sider! Unik helbeskyttende cover der beskytter magneten 100% Fremstillet i
Pris fra 2.795
TILBUD
GRATIS FRAGT
Spar 100
Cube - 360 graders fiskemagnet - 1350 kg
  Oplev den store magnetfiske nyhed - den revolutionerende CUBE TM  der er en af verdens stærkeste fiskemagneter til dato!   Nøglespecifikationer:   Unik 6 sidet fiskemagnet Samlet trækstyrke på hele 1350 kg (6 x 225 kg) 100% beskyttet med cover
Pris fra 1.795
TILBUD
GRATIS FRAGT
Spar 79
Magnetfiske pakke - XXL Krog + 6mm pro tov
Magnetfiskeri pakkesæt med Pro magnetfiske tov + XXL trækkrog   Nøglespecifikationer:   Rustfri krog & 6mm pro tov Til at trække ikke magnetiske og store emner op Brudstyrke: 720 kg på tov Inkl. XXL Trækkrog på hele 600gr. Ideel tilbehør til fiskem
Pris fra 329
TILBUD
GRATIS FRAGT
Spar 200
DoubleCatch 2 sidet fiskemagnet 2 x 200kg - Let brugt
Magnetar DoubleCatch er en stærk budget fiskemagnet med 2 sidet trækkraft og god kastevægt   Let Brugt - med mindre ridser, hak m.m. men fuldt funktionsdygtig Nøglespecifikationer:   2 sidet fiskemagnet 1 trækøje Topkvalitets Neodyme Sidetrukket Ma
Pris fra 249
GRATIS FRAGT
Double Trouble
  Magnetar Double Trouble monteringsbøjle til mere effektiv magnetfiskeri   Nøglespecifikationer:   Mulighed for montering af 2 fiskemagneter eller magnet og krog Unik design der øger magnetfeltet Fremstillet i rustfrit stål Passer til Magnetar 360
Pris fra 269
TILBUD
GRATIS FRAGT
Spar 339
Double Trouble - Hardcore sæt
  Double Trouble - Hardcore sæt  Dobbel styrke, dobbel effektivitet & dobbelt så sjovt!   Nøglespecifikationer:   Væsentligt bredere magnetfelt på optil 40 cm Dobbelt trækstyrke god kastevægt Udviklet af Magnetar i kvalitets Neodyme og rustfrit st
Pris fra 2.095
TILBUD
GRATIS FRAGT
Spar 199
Double Trouble - Easy sæt
  Double Trouble - Easy sæt  Dobbelt så meget styrke, dobbelt så meget effektivitet og dobbelt så sjovt!   Nøglespecifikationer:   Bredere magnetfelt dobbelt trækkraft Lav kastevægt Udviklet af Magnetar i kvalitets materialer
Pris fra 1.395
GRATIS FRAGT
M8 Øjebolt 304 rustfritstål hangevind
  M8 gevindbolt i rustfrit stål Hvis benyttes til magnetfiskeri passer den til Magnetar Klassisk 110, Klassik 200 & Klassik 300 fiskemagneter
Pris fra 19
Indlæs flere

Valget af det rigtige udstyr er afgørende for en succesfuld dag med magnetfiskeri. Det mest essentielle element er magneten, og der findes forskellige typer, såsom neodymmagneter, der er kendt for deres høje trækkraft.

Magneterne kommer i forskellige størrelser og trækkraft, målt i kilogram, og det er vigtigt at vælge en magnet, der passer til ens behov og erfaring. Udover magneten skal man have et robust reb, der kan tåle vægten af de genstande, man håber at fiske op.

Sikkerhedsudstyr som handsker og en førstehjælpskasse er også vigtige tilbehør.

Nogle magnetfiskere vælger også at medbringe en metaldetektor for at optimere chancerne for at finde interessante objekter. Endelig er det en god idé at have en spand eller en taske til at opbevare de fundne genstande.

I Danmark findes der flere specialbutikker og onlineplatforme, hvor man kan købe udstyr specifikt designet til magnetfiskeri.

Teknikker og Metoder

Magnetfiskeri kan virke simpelt ved første øjekast, men der er faktisk forskellige teknikker og metoder, der kan forbedre dine chancer for at gøre interessante fund. En grundlæggende teknik er “kast og træk”, hvor magneten kastes ud i vandet og langsomt trækkes tilbage. Dette er effektivt i områder, hvor der er en jævn bund og lav risiko for, at magneten sætter sig fast i sten eller grene.

For mere erfarne magnetfiskere kan “svejpeteknikken” være en god metode. Her bevæger man magneten sidelæns langs bunden i en svejpende bevægelse, hvilket kan være særligt effektivt i områder med ujævn terræn.

En anden metode er “dybde-fiskeri”, hvor magneten sænkes ned i dybere vandområder ved hjælp af en båd eller en flåde. Dette kræver en stærk magnet og et robust reb, da man kan støde på tungere genstande.

Det er også vigtigt at overveje strømforhold og årstid. For eksempel kan det være lettere at fiske i lavvandede områder om sommeren, mens dybere områder kan være mere tilgængelige om vinteren, når vandstanden er lavere.

Uanset hvilken metode du vælger, er det vigtigt altid at tage hensyn til miljøet og følge de lokale love og regler for magnetfiskeri.

Magnetfiskeri fra Kajak

Magnetfiskeri fra en kajak åbner op for en helt ny dimension af denne spændende hobby. Med en kajak får du adgang til områder, der kan være svære at nå fra land, såsom dybere vandområder eller steder med tæt vegetation langs bredden. Dette kan øge chancerne for at finde unikke og interessante genstande.

Når du magnetfisker fra en kajak, er det vigtigt at tage ekstra hensyn til sikkerheden. Sørg for at have redningsvest på og medbring gerne en vandtæt taske til din mobiltelefon og andet vigtigt udstyr. Det er også en god idé at have en makker med, især hvis du er ny til kajaksejlads eller magnetfiskeri.

Udstyret kan i store træk være det samme som ved magnetfiskeri fra land, men du skal være mere opmærksom på vægten og balancen i kajakken, når du hiver genstande op. En ankerpæl eller et lille anker kan også være nyttigt for at holde kajakken stabil, mens du fisker.

Magnetfiskeri fra en kajak giver en unik mulighed for at kombinere to fantastiske friluftsaktiviteter og udforske Danmarks vandveje fra en ny vinkel.

Love og Reguleringer

Magnetfiskeri er en aktivitet, der er underlagt forskellige love og reguleringer i Danmark. Det er vigtigt at være opmærksom på disse, da overtrædelse kan resultere i bøder eller konfiskation af fundne genstande.

Først og fremmest skal man have tilladelse fra grundejeren, hvis man ønsker at magnetfiske i private søer eller vandløb. Offentlige vandområder er generelt åbne for magnetfiskeri, men der kan være lokale restriktioner.

Læs mere om reglerne på Slots og kulturstyrelsens hjemmeside her

Nogle typer af fund, såsom våben eller historiske artefakter, skal rapporteres til politiet eller relevante myndigheder. Dette er især vigtigt, hvis man støder på genstande, der kan have kulturel eller historisk værdi. I sådanne tilfælde er det Danefæ-loven, der regulerer, hvad der skal ske med fundet.

Derudover er det vigtigt at følge miljølovgivningen. Man skal undgå at forstyrre dyrelivet og være opmærksom på ikke at forurene vandet med olie eller andre skadelige stoffer. Det er også forbudt at fjerne genstande fra beskyttede naturområder uden særlig tilladelse.

Endelig er det en god idé at konsultere lokale fiskeregler, da nogle områder kan være fredede i bestemte perioder, hvilket også kan gælde for magnetfiskeri.

At kende til og følge de gældende love og reguleringer er ikke kun vigtigt for at undgå straf, men også for at sikre, at magnetfiskeri kan fortsætte som en ansvarlig og bæredygtig hobby.

Om
Kristian Ole Rørbye

Jeg har boet i Thailand siden 2009 og fik i januar 2014 endelig købt mig en fiskekajak, så jeg igen kunne komme igang med at fiske. Her på siden deler jeg ud af mine erfaringer indenfor kajak.

kajakgutten-kristian-ole-rørbye

Skriv en kommentar

Item added to cart.
0 items - 0,00 kr.