blog

Magnetfiskeri: Den Ultimative Håndbog i Teknikker, Udstyr og Love i Danmark

Magnetfiskeri er en fascinerende hobby, der har vundet stigende popularitet i Danmark de seneste år. I sin enkleste form består magnetfiskeri af at kaste en stærk magnet bundet til et reb i vandet for derefter at trække den tilbage i håb om at finde metalgenstande.

Det er en aktivitet, der kombinerer det bedste fra skattejagt og fiskeri, og som appellerer til både unge og ældre. I Danmark, med sin rigdom af søer, floder og kystlinjer, samt en lang og varieret historie, er der særlige muligheder for at gøre interessante fund.

Fra gamle mønter og smykker til historiske artefakter og endda cykler eller skrot, kan man aldrig være helt sikker på, hvad der venter under overfladen.

Denne artikel vil give en omfattende gennemgang af magnetfiskeri i Danmark, fra dets historie og udstyr til teknikker, love, magnetfiskeri fra kajak og meget mere.

Historie og Oprindelse

Magnetfiskeri er en relativt ny hobby i Danmark, men den har rødder i den menneskelige fascination af at udforske og opdage.

Selvom det er svært at fastslå det præcise tidspunkt, hvor magnetfiskeri først blev populært i landet, har det især vundet terræn i de seneste 5-10 år.

Sociale medier har spillet en stor rolle i at sprede interessen for denne unikke form for “fiskeri”, hvor spændende fund ofte deles i online fora og på YouTube.

Det danske landskab, rigt på vandveje og med en lang historie, der strækker sig fra vikingetiden til moderne tid, gør det til et ideelt sted for magnetfiskeri.

Fra gamle våben og rustning til industrielle redskaber og mønter, har magnetfiskere i Danmark gjort en række bemærkelsesværdige fund, der spænder over flere århundreder.

Magnetfiskeri Udstyr

TILBUD
GRATIS FRAGT
Spar 143
Magnetfiske pakke - Ambitious
Ambitious fiskemagnet pakkesæt med hvad der behøves   Nøglespecifikationer: Pakke sæt for den ambitiøse magnetfisker 2-sidet Bulldog 500 fiskemagnet 500 Kg trækstyrke (2x 250 kg) Komplet sæt Top Kvalitets Neodyme Testet trækstyrke 2x 250 kg   Inkl
Pris fra 1.199
TILBUD
GRATIS FRAGT
Spar 278
The Barbarian fiskemagnet - 1600 kg + tilbehør
Magnetar Barbarian fiskemagnet - En gigant magnet "bombe"    Nøglespecifikationer: Ekstrem styrke ca. 4 x 400 kg trækkraft - Ialt  ca. 1600 kg Den ultimative fiskemagnet Perfekt kastevægt og overflade størrelse 6 x større tiltrækningskraft på af
Pris fra 2.295
TILBUD
GRATIS FRAGT
Spar 237
Magnetar BEAST fiskemagnet - 1400 kg + Tilbehør
Beast 360 graders fiskemagnet - Den originale   Nøglespecifikationer: Ekstrem styrke 4 x 350 kg trækkraft - Ialt 1400 kg Unikt design der giver multisidet trækkraft Perfekt kastevægt og overflade størrelse Vejer kun: 1850gr 6 x større tiltrækning
Pris fra 1.995
GRATIS FRAGT
Bulldog 500 fiskemagnet (500kg)
Bulldog 500 fiskemagnet med 2 sidet tiltrækning   Nøglespecifikationer:   Super stærk fiskemagnet 2 trækøjer Topkvalitets Neodyme  Dobbelt sidet magnet Magnetvægt: 970 gram   Testet trækstyrke: 500kg (2x250kg) Magnetar magnetfiske Guide med råd
Pris fra 899
GRATIS FRAGT
Bulldog 800 Gold fiskemagnet (880kg)
Bulldog 800 "Gold" fiskemagnet  - nu også i guld design!   Nøglespecifikationer:   Bulldog 800 "Gold" version Ekstrem fiskemagnet med 2 x 440 (880 kg) trækkraft Mulighed for Horizontal såvel som Vertikal fiskeri Bedste Neodyme kvalitet Til den to
Pris fra 1.295
GRATIS FRAGT
Bulldog 800 fiskemagnet (880kg)
Bulldog 800 fiskemagnet med hele 2x 440 kg tiltræknings kraft ialt 880kg   Nøglespecifikationer:   Ekstrem fiskemagnet med 2 x 440 (880 kg) trækkraft Mulighed for Horizontal såvel som Vertikal fiskeri Bedste Neodyme kvalitet Til den top ambitiøse m
Pris fra 1.295
TILBUD
GRATIS FRAGT
Spar 50
Double bomb fiskemagnet (260kg)
DoubleBomb fiskemagnet med bredere dækning    Nøgle specifikationer: Double fiskemagnet 2 x 130 kg = 260 kg trækstyrke Dækker større område Magnetvægt: 800 gram Testet trækstyrke: 260kg (2x130kg)   Magnetar magnetfiske Guide med råd og vejledning m
Pris fra 349
TILBUD
GRATIS FRAGT
Spar 104
DoubleCatch med 6 mm Pro tov + Lim
Budget pakkesæt med populære DoubleCatch fiskemagnet og 6 mm Pro tov + gevindlim   Nøglespecifikationer:   Budget pakkesæt  trækstyrke: 400 kg (2 x 200 kg) Sidetrukket Magnetvægt: 980 gr God til større børn og voksne Testet trækstyrke: 400kg (2x20
Pris fra 499
TILBUD
GRATIS FRAGT
Spar 50
DoubleCatch 2 sidet fiskemagnet 2 x 200kg
Magnetar DoubleCatch er en stærk budget fiskemagnet med 2 sidet trækkraft og god kastevægt   Nøglespecifikationer:   2 sidet fiskemagnet 1 trækøje Topkvalitets Neodyme Sidetrukket Magnetvægt: 980 gram   Testet trækstyrke: 400kg (2x200kg)   Inkl.
Pris fra 399
TILBUD
GRATIS FRAGT
Spar 104
Easy - 360 graders fiskemagnet - 280 kg + cover
Ideel børne og begynder 360 graders fiskemagnet med lave kastevægt og tiltrækningskraft hele vejen rundt Vi anbefaler beskyttelses cover til 360 graders fiskemagneter   Nøglespecifikationer: Trækstyrke: 280 kg ( 4 x 70 kg) All around 360 graders fisk
Pris fra 549
GRATIS FRAGT
Hagl magnet K1 - til udtrækning af stålhagl i vildt
Hagl Magnet til udtræk af hagl i vildt   Nøglespecifikationer: Magnet til udtrækning af hagl i vildt Effektiv rensning af hagl Nem at bruge Trækstyrke: 220kg
Pris fra 379
TILBUD
GRATIS FRAGT
Spar 162
Magnetfiskeri - Familie pakke 1
Den populære familiepakke 1 - med klassisk 110 (110 kg) og Klassisk 300 (310 kg) fiskemagneter samt gevindlim   Nøglespecifikationer:   Til familien der vil godt igang Med Klassisk 110 & Klassisk 300 fiskemagnet Sjov og spændende fritids aktivitet K
Pris fra 799
Indlæs flere

Valget af det rigtige udstyr er afgørende for en succesfuld dag med magnetfiskeri. Det mest essentielle element er magneten, og der findes forskellige typer, såsom neodymmagneter, der er kendt for deres høje trækkraft.

Magneterne kommer i forskellige størrelser og trækkraft, målt i kilogram, og det er vigtigt at vælge en magnet, der passer til ens behov og erfaring. Udover magneten skal man have et robust reb, der kan tåle vægten af de genstande, man håber at fiske op.

Sikkerhedsudstyr som handsker og en førstehjælpskasse er også vigtige tilbehør.

Nogle magnetfiskere vælger også at medbringe en metaldetektor for at optimere chancerne for at finde interessante objekter. Endelig er det en god idé at have en spand eller en taske til at opbevare de fundne genstande.

I Danmark findes der flere specialbutikker og onlineplatforme, hvor man kan købe udstyr specifikt designet til magnetfiskeri.

Teknikker og Metoder

Magnetfiskeri kan virke simpelt ved første øjekast, men der er faktisk forskellige teknikker og metoder, der kan forbedre dine chancer for at gøre interessante fund. En grundlæggende teknik er “kast og træk”, hvor magneten kastes ud i vandet og langsomt trækkes tilbage. Dette er effektivt i områder, hvor der er en jævn bund og lav risiko for, at magneten sætter sig fast i sten eller grene.

For mere erfarne magnetfiskere kan “svejpeteknikken” være en god metode. Her bevæger man magneten sidelæns langs bunden i en svejpende bevægelse, hvilket kan være særligt effektivt i områder med ujævn terræn.

En anden metode er “dybde-fiskeri”, hvor magneten sænkes ned i dybere vandområder ved hjælp af en båd eller en flåde. Dette kræver en stærk magnet og et robust reb, da man kan støde på tungere genstande.

Det er også vigtigt at overveje strømforhold og årstid. For eksempel kan det være lettere at fiske i lavvandede områder om sommeren, mens dybere områder kan være mere tilgængelige om vinteren, når vandstanden er lavere.

Uanset hvilken metode du vælger, er det vigtigt altid at tage hensyn til miljøet og følge de lokale love og regler for magnetfiskeri.

Magnetfiskeri fra Kajak

Magnetfiskeri fra en kajak åbner op for en helt ny dimension af denne spændende hobby. Med en kajak får du adgang til områder, der kan være svære at nå fra land, såsom dybere vandområder eller steder med tæt vegetation langs bredden. Dette kan øge chancerne for at finde unikke og interessante genstande.

Når du magnetfisker fra en kajak, er det vigtigt at tage ekstra hensyn til sikkerheden. Sørg for at have redningsvest på og medbring gerne en vandtæt taske til din mobiltelefon og andet vigtigt udstyr. Det er også en god idé at have en makker med, især hvis du er ny til kajaksejlads eller magnetfiskeri.

Udstyret kan i store træk være det samme som ved magnetfiskeri fra land, men du skal være mere opmærksom på vægten og balancen i kajakken, når du hiver genstande op. En ankerpæl eller et lille anker kan også være nyttigt for at holde kajakken stabil, mens du fisker.

Magnetfiskeri fra en kajak giver en unik mulighed for at kombinere to fantastiske friluftsaktiviteter og udforske Danmarks vandveje fra en ny vinkel.

Love og Reguleringer

Magnetfiskeri er en aktivitet, der er underlagt forskellige love og reguleringer i Danmark. Det er vigtigt at være opmærksom på disse, da overtrædelse kan resultere i bøder eller konfiskation af fundne genstande.

Først og fremmest skal man have tilladelse fra grundejeren, hvis man ønsker at magnetfiske i private søer eller vandløb. Offentlige vandområder er generelt åbne for magnetfiskeri, men der kan være lokale restriktioner.

Læs mere om reglerne på Slots og kulturstyrelsens hjemmeside her

Nogle typer af fund, såsom våben eller historiske artefakter, skal rapporteres til politiet eller relevante myndigheder. Dette er især vigtigt, hvis man støder på genstande, der kan have kulturel eller historisk værdi. I sådanne tilfælde er det Danefæ-loven, der regulerer, hvad der skal ske med fundet.

Derudover er det vigtigt at følge miljølovgivningen. Man skal undgå at forstyrre dyrelivet og være opmærksom på ikke at forurene vandet med olie eller andre skadelige stoffer. Det er også forbudt at fjerne genstande fra beskyttede naturområder uden særlig tilladelse.

Endelig er det en god idé at konsultere lokale fiskeregler, da nogle områder kan være fredede i bestemte perioder, hvilket også kan gælde for magnetfiskeri.

At kende til og følge de gældende love og reguleringer er ikke kun vigtigt for at undgå straf, men også for at sikre, at magnetfiskeri kan fortsætte som en ansvarlig og bæredygtig hobby.

Om
Kristian Ole Rørbye

Jeg har boet i Thailand siden 2009 og fik i januar 2014 endelig købt mig en fiskekajak, så jeg igen kunne komme igang med at fiske. Her på siden deler jeg ud af mine erfaringer indenfor kajak.

kajakgutten-kristian-ole-rørbye

Skriv en kommentar

Item added to cart.
0 items - 0,00 kr.