Havkajak

· Opdateret d. 7. maj 2021

En rigtig fed måde at opleve naturen på, som længe været overset af de fleste danskere, er havkajak. I de sidste par år er sportens popularitet vokset eksplosivt, og det er i dag rigtig nemt at finde viden og komme i gang med at padle.

Danmarks hengemte natur er oplagt til havkajak

Rent historisk set har vi altid været et søens folk, men vores moderne liv holder os desværre på landjorden det meste af tiden. Det er rigtig ærgerligt, for noget af Danmarks flotteste natur er vores over 7300 lange kyststrækninger og de mange smukke åer og holme. Vidste du f.eks. at stranden ved Korsørs sydspids ligner et middelhavslandskab set fra havet?

Sammenlign priser på havkajakker her:

På Dansk Kano og Kajak Forbunds hjemmeside er der en stor database med regler og informationer om alle Danmarks vandløb, så du nemt kan finde det nærmeste sted, du kan padle. Da en havkajak er forholdsvis let og smal, er det heldigvis tilladt at padle langt de fleste steder, der ikke er privatejede.

Læs også om oppustelig kajak her

Havkajakkens oprindelse

Grunddesignet for de havkajakker man bruger i dag kommer fra de gamle eskimo-samfund i Alaska, Canada og Sydgrønland og kan dateres 4000 år tilbage i tiden. De første kajakker bestod af en stærk træramme fra de sparsomme træer eller drivtømmer betrukket med sæl- og søløveskind, som var isolerende og selvfølgelig vandtæt. Havkajakkens styrke og fleksibilitet gjorde den til det perfekte transportmiddel for stammens fangere, når der skulle jages efter føde på havet.

Det leder os videre til de mange typer af kajakker man kan få dag, for havkajakken er selvfølgelig ikke den eneste type kajak der findes.

Hvad er det unikke ved havkajak?

Der findes flere forskellige typer af kajakker, der er specialiseret til konkurrencer, ”surfing”, padlen på floder og åer mm. Havkajakken er, som navnet antyder, den absolut bedste kajak til padlen på havet og er nemmere at styre i dårligt vejr og høje bølger end andre kajakker. Det der gør den bedre er blandt andet, at cockpittet hvor roeren sidder er mindre, så man har en større føling og derved bedre kontrol af kajakken. Derudover er en havkajak også lidt større i enderne og har to luftrum, der fungerer som både luftrum og opbevaringsplads og giver en større stabilitet på vandet.

Havkajakken er derfor den mest optimale kajak-type til dig, der kan lide at tage på ture i naturen, hvor du gerne vil have lidt oppakning med og ikke skal tage så store hensyn til vejret.

Din første havkajak

Når du skal ud og købe din første havkajak er der mange ting at tænke på og rigtig mange dejlige muligheder at vælge mellem. Ting der er vigtige at overveje, inden du vælger:

  • Hvor stor skal din havkajak være? Din kajak skal passe til din vægt. Så enkelt er det. Bare spørg det sted du køber din kajak, og de kan hjælpe dig med at finde den helt rigtige størrelse, så din nye sport bliver en god oplevelse.
  • Hvad skal den være lavet af? De fleste havkajakker er enten lavet af plastik eller glasfiber. Plastik er mere robust og en del billigere end glasfiber men har også en kortere livetid. De dyrere glasfiberkajakker er derimod lettere og glider nemmere gennem vandet, og så er de også æstetisk smukkere at se på. Så det afhænger i høj grad af din smag, og hvad du er villig til at spendere.
  • Vil du have ror eller finne på din kajak? Ror og finne er de redskaber, du bruger til at styre bagenden af din havkajak. Ror er det nemmeste at bruge, da det styres manuelt med fødderne, imens finnen mere fungerer som en automatisk hjælper, der understøtter din padlen og vægtforskydning.

Når tiden kommer til, at du skal ud på vandet, kan du finde hjælp og fællesskab hos de mange kajakklubber rundt i landet, hvoraf flere af dem er en del af DGI. God fornøjelse.