Grønlandsk kajak: Alt du skal vide

Hvad er en grønlandsk kajak

Kajakken stammer fra Grønland, hvor den udgjorde et livsvigtigt redskab for inuitterne i forhold til fangst på havet. Den smalle og slanke båd blev brugt til jagt, og derfor skulle den være lavet af solide og stærke materialer. 

Den oprindelige, grønlandske kajak – der kaldes “qajaq” – blev fremstillet af skind fra sæler og drivtømmer. Den grønlandske befolkning har tradition for selv at producere deres værktøj og udstyr. I Grønland laves “qajaq” fortsat, og den er udbredt i både bygder og større byer. Dog bruges der sejldug og mere solidt træ til fremstillingen i dag. 

Dette skal du vide om “grønlændervendingen”

De fleste af os kender til eller har hørt om den mest populære øvelse på en kajak – grønlændervendingen. Det er bevægelsen, hvor kajakken vendes 360 grader rundt i vandet af vedkommende, der sidder i den. Oprindeligt har grønlandske drenge været trænet i at udøve denne vending, hvor det handler om at have stor kontrol over balance og stabilitet. Det var nødvendigt for de grønlandske fangere på havet at besidde styrke og kontrol over deres “qajaq”, da de ikke ville kunne overleve mange minutter i det iskolde havvand.   

Fra grønlandsk kajak til havkajak

Havkajakken er den mest populære type i Danmark. Kajaktypen er skabt med stor inspiration fra den grønlandske kajak. Cockpittet i havkajakken er lille, så roeren har benene godt dækket til og skal bruge overkroppen til at manøvrere med båden. Samme grunddesign ses på “qajaq”. Her var det nødvendigt at lave cockpittet så lille som muligt, så roeren lettere kunne lave en 360 graders vending i havet med den. 

TILBUD
GRATIS FRAGT
Spar 2939
Advanced Elements AdvancedFrame® Convertible 2er kajak
Pris fra 5.990
TILBUD
GRATIS FRAGT
Spar 899
Advanced Elements AdvancedFrame® Convertible ELITE 2er | BLÅ
Pris fra 9.990
TILBUD
GRATIS FRAGT
Spar 899
Advanced Elements AdvancedFrame® Convertible ELITE 2er | RØD
Pris fra 9.990
TILBUD
GRATIS FRAGT
Spar 2674
Advanced Elements AirFusion™ EVO kajak
Pris fra 9.995
TILBUD
GRATIS FRAGT
Spar 5414
Advanced Elements AirVolution1 - Hi-Pressure kajak
Pris fra 5.995
TILBUD
GRATIS FRAGT
Spar 3509
[KUN 1 stk] Advanced Elements AirVolution1 - Hi-Pressure kajak
Pris fra 7.900
TILBUD
GRATIS FRAGT
Spar 7048
Advanced Elements AirVolution1 - Pakketilbud - Hi-Pressure kajak
Pris fra 5.490
TILBUD
GRATIS FRAGT
Spar 5179
Advanced Elements AdvancedFrame® Convertible inkl. decks
Pris fra 5.990

Det overordnede formål med “qajak” er, at den skal kunne komme hurtigt frem på havet, og at det skal være let for roeren at have kontrol over den, når der er bevægelse omkring båden (som der opstår i forbindelse med en vending på 360 grader). Samme principper er havkajakken overordnet også bygget op med.  

Køb grønlandsk kajak der passer til dig

Kajakker er blevet populære hos danskerne, der igennem de seneste år har fået øjnene op for, hvilke skønne og berigende oplevelser der kan fås på vandet. Vil du have en autentisk og solid kajak, er det muligt at købe en grønlandsk udgave. De grønlandske kajakker befinder sig i den høje ende af prisskalaen. De kan købes til cirka 26.000 kr. hos Kajakhuset.dk.

Når du køber en “qajak”, får du en båd, der er lavet af moderne materialer og bygget op omkring de gamle principper for stabilitet og slidstyrke. 

En grønlandsk kajak kan være for dig, der er habil roer i forvejen, og som ønsker en unik båd, du kan sejle med i mange år frem. De grønlandske kajakker kan købes i forskellige størrelser og vægtklasser. Den letteste udgave vejer omkring 15 kg. Alle modeller leveres med finne, så du kan opnå en god fremdrift på vandet.  

Kajakkerne, der er fremstillet efter de grønlandske principper, fremstilles i forskellige størrelser, så det ikke kun er de smalle roere, der kan få glæde af dem. Vil du have ekstra plads i cockpittet, skal du vælge en udgave med mere volumen i midterstykket.

Sådan er den moderne “qajak” fremstillet 

Fangeren på Grønland anvender fortsat kajak, når der skal skydes sæl eller fanges fisk. Igennem tiden er kajakken blevet forfinet og forbedret, hvilket i dag har ført tid, at du kan købe en “qajak”, som minder om en havkajak. Det vil sige, at den grønlandske kajak er bygget op med opbevaringsrum samt liner og elastikker på overstykket. 

Har du planer om at bruge din båd i forbindelse med flere dages ophold i naturen, er det vigtigt, at du vælger en kajak, som giver god mulighed for sikker opbevaring af dit udstyr og grej. 

Du kan finde mere info omkring tilbehør til kajakker her.

Item added to cart.
0 items - 0,00 kr.