blog

Sådan løfter man en kajak – Guide med video

Inden du kan nyde en dejlig kajaktur, skal din kajak i vandet – det siger selvfølgelig sig selv. Men da en kajak som regel både er stor og tung, er det essentielt at vide, hvordan du løfter den. Det er faktisk ganske simpelt, når først du har lært den rigtige teknik. Herunder får du vejledning til, hvordan du nemt og korrekt løfter din kajak.

Løfteteknikken er essentiel

Som ved alle andre tunge løft er det vigtigt at have en god løfteteknik, der gør kajakløftet mere effektivt. Du bør derfor sørge for ikke at løfte for meget med taljen, ja, faktisk er det bedst helt at undgå det, hvis det er muligt.

Brug i stedet benmusklerne så det på den måde er kroppens stærkeste muskler, der løfter størstedelen af kajakkens vægt. Herved minimerer du risikoen for smertefulde forstrækninger i ryggen.

Start med at stille dig ved siden af kajakken ud for midten af cockpittet. Vend herefter kajakken om på siden så den hviler mod dine ben. Gå ned i knæ (uden at bøje ryggen), så du skaber en slags “hylde”, kajakken kan ligge på. Når du er i god balance, skal du tage fat i kajakkens cockpit og trække den op på dine ben. Således skåner du din ryg, da det meste af kajakkens vægt er på dine ben.

Grib derefter fat i cockpittets kant på modsatte side, og skub kajakken op med dit ben, så du kan rulle kajakken op på din skulder i én flydende bevægelse.

Når du står oprejst med kajakken hvilende på din skulder, skal du finde et bekvemt balancepunkt, inden du går afsted. Du er på den måde i stand til at gå meget længere, end hvis du er ikke er i balance.

Når du skal lægge kajakken igen

Når det er tid til at lægge kajakken ned igen, er det i bund og grund den samme proces, der gør sig gældende, bare i omvendt rækkefølge.

Gå igen ned i knæ, rul kajakken ned på dit ben og derefter ned på jorden. Igen, undgå at bøje for meget i ryggen for ikke at belaste den unødvendigt. Udnyt i stedet dine benmuskler, især når du skubber kajakken op mod din skulder.

Her kan du se, hvordan både løft og nedsænkning af kajakken ser ud i praksis.

Optimalt med en makker

Da en kajak både er stor og kan veje rigtig mange kilo, bør du få hjælp af en makker til løftene, når det er muligt. Så er du sikker på et optimalt og sikkert løft.

Her løfter I hver jeres ende af kajakken som udgangspunkt direkte i skroget, men der kan også tages fat i sikkerhedshåndtagene, hvis kajakken er udstyret med dem.

Dog kan du sagtens løfte en kajak alene, hvis du ikke har en makker med dig, men tager du mange ture på vandet, bliver løftene anstrengende i længden. Det kan derfor være en god idé at vælge en model, der er så let som mulig som eksempelvis en oppustelig kajak.

Gør brug af hjælpemidler

Ofte er en kajak ikke specielt handy at flytte rundt på, især ikke hvis der er oppakning i. Kan eller vil du ikke løfte eller slæbe din kajak selv, er der udviklet hjælpemidler i form af rullesystemer og kajakvogne, så du nemt kan rulle din kajak.

Det gælder også, hvis din kajak skal transporteres over længere afstande. Det kan godt være noget af en udfordring at bugsere kajakken op på taget af en bil ved håndkraft. Derfor er et sådant rullesystem et super godt valg.

Du vil altså sagtens kunne få én eller flere kajakker op på bilen helt alene og ganske smertefrit, som det ses her. 

Sådan løfter man en kajak!

Om
Kristian Ole Rørbye

Jeg har boet i Thailand siden 2009 og fik i januar 2014 endelig købt mig en fiskekajak, så jeg igen kunne komme igang med at fiske. Her på siden deler jeg ud af mine erfaringer indenfor kajak.

kajakgutten-kristian-ole-rørbye

Skriv en kommentar

Item added to cart.
0 items - 0,00 kr.