blog

Kajak-udstyr: Hvilken beklædning skal du vælge?

Årstid, distance og område er afgørende for, hvilken beklædning du skal vælge, når du begiver dig ud på bølgerne i din kajak. Er du i tvivl om, hvilken beklædning du skal vælge, får du vejledning til at træffe det rigtige valg herunder.

Der findes et hav af muligheder, når du skal vælge, hvilken beklædning og udstyr der er det mest optimale, når du skal ud at ro i kajak. Vand køler omkring 20 gange hurtigere end luften, hvorfor differencen mellem for lidt og for meget beklædning kan have fatale konsekvenser, hvis du kæntre eller kommer ud for en ulykke.

Det er vigtigt, at du lægger kræfter i at vælge den rigtige beklædning, så du er på den sikre side – det gør sig i særdeleshed gældende om vinteren, hvor der stilles større krav til isolering. Materialevalget afgørende for, hvorvidt du vil være i stand til at holde varmen eller ej.

I de varmere årstider har du ikke behov for at tage lige så mange forholdsregler, men det er stadig vigtigt, at du tage højde for distancen for din kajaktur, vejret samt typen af kajak. Herudover er materialet også vigtigt her, da det er essentielt, du ikke bliver overophedet.

Hvilken beklædning skal jeg vælge om vinteren?

Når du skal ud at ro om vinteren, bør du vælge en våddragt. Det er vigtigt, at den har en ordentlig tykkelse, så den virker isolerende og modstandsdygtig over for den kølige vandtemperatur. Nogle kajakroere foretrækker våddragter på helt op til 8 mm i tykkelsen, hvilket sikrer en god isolering.

Selvom solen og foråret begynder at lure om hjørnet, skal du ikke lade dig narre – temperaturer på under 10 grader bliver betegnet som værende kølige, da vandet stadig er virkelig koldt, hvis du skulle ende med at kæntre. Du bør derfor vælge en dragt, der er minimum 5 mm i tykkelsen, når temperaturen er under 10 grader.

Samtidig er det en god idé at vælge en våddragt, der har både hætte og ærmer, så du er sikker på, at den isolerer hele kroppen. Det gælder, selvom det kan gå ud over bevægeligheden i armene, når du ror.

Hvilken beklædning skal jeg vælge om sommeren?

Du har en del mere fleksibilitet i forhold til valg af beklædning i sommerhalvåret. Her er det en god idé at vælge en våddragt uden ærmer, men stadig med lange ben, i hvert fald hvis du skal ro i havkajak. Selvom temperaturen ligger på over 20 grader, vil vandet hurtigt køle dig ned, hvis ikke du ikke er iført en våddragt.

En isolerende svømmedragt, som fås her, er et oplagt valg, hvis du skal ud på havet i kajakken i sommerhalvåret, da den virker isolerende, samtidig med at der er en vis opdrift i dragten, som øger bevægeligheden og generelt er komfortabel at have på.

Skal du ro nær kysten, på en sø eller i en å, er beklædningen ikke så afgørende, da du ikke har langt til land. Her har du mere frihed til at vælge efter komfort, men det er stadig en god idé at vælge en beklædning, der egner sig til at være i vandet. Herudover er det naturligvis essentielt, at du har din redningsvest på under turen.

Om
Kristian Ole Rørbye

Jeg har boet i Thailand siden 2009 og fik i januar 2014 endelig købt mig en fiskekajak, så jeg igen kunne komme igang med at fiske. Her på siden deler jeg ud af mine erfaringer indenfor kajak.

kajakgutten-kristian-ole-rørbye

Skriv en kommentar

Item added to cart.
0 items - 0,00 kr.