roning

Romaskinen – ikke kun, for veltrænede sportsfolk

Du kender den uden tvivl – maskinen der skal simulere hvordan det er, at ro en kajak (eller anden lignende lille båd). De findes i stort set alle fitnesscentre, varianter af dem findes i sportsbutikker og ellers har du nok bare set til dem før.

Med en historie der strækker tilbage fra det 4. århundrede (f.v.t.) er romaskinen et gennemført og testet apparat. Men du tænker sikkert ”Hvad skal jeg bruge den til? Jeg ror ikke kajak, så jeg kan ikke få nytte af sådan en maskine.” Men det er der, du tager fejl. Romaskinen er faktisk et helt fantastisk redskab på så mange måder, at det næsten skulle være løgn.

Gavner på så mange måder

Som sagt gavner maskinen ikke kun hærdede kajaksejlere. Den gavner stort set enhver, der er heldig nok til at bruge den. Først og fremmest udgør brug af maskinen kardiovaskulære øvelser. Det betyder i andre ord, at brug af den er tilsvarende til f.eks. at tage en cykeltur eller løbe.

Afhængig af, hvor meget du tyrer på maskinen kan du så få mere eller mindre ud af den. Men en ting er konstant, det gavner dig altid at ro. En forbedring af dit kardiovaskulære system betyder, at du kommer til at kunne løbe hurtigere og længere uden at blive træt.

Derudover vil du kunne bestige de fandens trapper der er så mange af, gå lange ture og- ja, hvis du vil, ro en tur. Endvidere taber du også fedt af det, og det forbedrer dit kardiovaskulære system som betyder, at du er i langt mindre risiko for, at få hjertekarsygdomme eller lignende. Men fordelene stopper ikke kun der.

Udover dette vil et stort brug af en romaskine give dig imponerende og markerede muskler (alt afhængig af din diæt og levestil). Maskinen rammer nemlig flere muskelgrupper udover, at den giver et cardio workout. Specifikt rammer maskinen de muskler, der kaldes latissimusdorsi, altså dine øvre rygmuskler.

Det er de samme muskler du bruger, hvis du skal trække noget mod dig (som jo er det man gør, når man ror). Ikke nok med det, men så pga. bevægelsen frem+tilbage du laver med hele kroppen kommer du også til at ramme dine ben rigtig godt. Dette styrker dine lægge og lår (quadriceps og glutes) på helt fantastiske måder.

Dette vil give dig nogle smukke ben, og forøge deres styrke så de ting, du tidligere synes var hårde, nu er nemme som ingenting. Sidst, er der andre fordele ved denne maskine? Ja, sidst men ikke mindst er den største fordel jo, at du kan have den over det hele.

Maskinerne fylder ikke meget og de er nemme at anvende, så du kan have en i dit værelse ved siden af tv’et, og få en god workout mens du taber kilo og ser TV.

Er der nogle overvejelser?

Hvis du har nogle fysiske skader skal du naturligvis overveje, om du er i stand til at bruge sådan en maskine. De kræver store dele af kroppen, så hvis du f.eks. har en knæskade skal du måske overveje, om det er en god ide.

Men når det så er sagt burde enhver der ikke lider af noget straks købe en romaskine og komme i gang med øvelserne. Det bedste ved maskinen er, at man kører på sit eget tempo, så hvis du er lidt ude af form (hvilket der ikke er noget galt i at indrømme, det har vi alle været før eller senere), så starter du bare langsomt og bygger dig op med tiden.

Maskinen er det ideele redskab til personen, som gerne vil blive sundere uden at give alt for meget for det.

Læs også: Oppustelig kajak

Om
Kristian Ole Rørbye

Jeg har boet i Thailand siden 2009 og fik i januar 2014 endelig købt mig en fiskekajak, så jeg igen kunne komme igang med at fiske. Her på siden deler jeg ud af mine erfaringer indenfor kajak.

kajakgutten-kristian-ole-rørbye

Skriv en kommentar

Item added to cart.
0 items - 0,00 kr.